Castillon Caractères – deel 1

 

De beroemde oenoloog en consultant Stéphane Derenoncourt was ruim 20 jaar geleden onder de indruk van het rijke, zeer diverse landschap en het uitzonderlijke terroir van Castillon Côtes de Bordeaux en begon er zijn eigen wijngoed met de naam Domaine de l’A.

 

Castillon Caractères

Dit collectieve project, een vriendenclub van 19 wijnproducenten, werd in januari 2022 gelanceerd in de appellatie Castillon Côtes de Bordeaux door de beroemde oenoloog en consultant Stéphane Derenoncourt, samen met Stephan Von Neipperg, eigenaar van o.a. Château Canon-La Gaffelière, Clos de l'Oratoire en La Mondotte. Stéphane is de huidige voorzitter van Castillon Caractères.

 

Uitgangspunten

  • Internationale promotie van terroir en wijnen van Castillon Côtes de Bordeaux;
  • Productie van wijnen met topkwaliteit;
  • Grote aandacht voor natuur en milieu;
  • Het onderling delen van kennis en ervaringen;
  • Samenwerking qua toerisme, gastronomie en culturele manifestaties;
  • Een nieuwe pagina van de geschiedenis van de appellatie Castillon Côtes de Bordeaux.

 

Castillon Caractères

 

Geografie en klimaat

Castillon ligt in het verlengde van het kalksteenplateau van Saint-Emilion, ten oosten van Bordeaux, met de rivier de Dordogne in het zuiden als grens, en in het westen het departement Dordogne. Er heerst een gematigd zeeklimaat met een mild en vochtig karakter, met enige aspecten van een landklimaat. De hoogte boven zeeniveau varieert met ruim 100 meter.

 

Wijngaarden en druivenrassen

Er worden 3 soorten bodems onderscheiden, klei-kalksteen, kalkzandsteen (formatie van klastisch sedimentgesteente) en blauwe klei. De oppervlakte aan wijngaarden bedraagt 1.853 ha. De gebruikte druivenrassen zijn merlot, cabernet franc en cabernet sauvignon.

 

Geproefd

Van de organisatie van Castillon Caractères ontving ik proefflessen van 12 van de 19 leden.

Alle wijnen hebben de Appellation Côtes de Bordeaux Contrôlée.

 

***(*) Château Le Rey ‘Les Argileuses’ 2022, Castillon Côtes de Bordeaux

Assemblage van 80% merlot en 20% cabernet franc. Château Le Rey bezit 12 ha aaneengesloten wijngaarden met gemiddeld 30 jaar oude stokken. Deze cuvée komt uit de beste percelen - nr. 1 en 3 - met bodems van groene en blauwe klei. Vergist zonder toegevoegde zwavel in rvs-tanks en daarin 6 maanden opgevoed. Productie 29.797 flessen. Eigenaars zijn Jean-Christophe Meyrou, Peter Kwok en Philippe Lambrecht. Alc. 15%. Importeur: Vanouds De Zwaan (deze cuvée niet).

K zeer diep paars, tot aan de rand

G jeugdig, fris en speels, maar met veel expressie, rode bessen, jeneverbessen, bladselderij

S vlezige inzet van kernachtig rijp fruit, iets drop, levendige zuren en pittige tannines

A zeer goede lengte met weer wat drop aan het einde

T heerlijke wijn, tintelend en al zeer goed te genieten

 

***+ L’Hêtre 2020, Castillon Côtes de Bordeaux

Assemblage van 85% merlot en 15% cabernet sauvignon, 40 jaar oude stokken. Biologische wijnbouw met certificering. Handmatige oogst van 14 tot 23 september (merlot) en op 28 september (cabernet franc), rendement 30 hl/ha. Vergist op de schillen bij 25°C gedurende 30 tot 40 dagen in betonnen cuves. 15 maanden opgevoed in eiken vaten, waarvan 30% nieuw en 70% een jaar oud. Eigenaars zijn Anne de Raeymaeker en Jacques Thienpont. Consultant is de oenoloog prof. Axel Marchal. Alc. 14,5%. Importeur: Wijnkooperij De Lange, consumentenprijs € 38,30 (2017).

K diep paars

G krachtig, zeer aromatisch, zwarte peper, zoethout en salmiak

S zalvend met veel vulling en materie, daarna komen de tannines die voor veel structuur zorgen, het hout speelt een grote rol met aroma’s van specerijen en laurier, doet denken aan een oud boek dat je openslaat

A goede lengte

T karaktervol en stevig; de tannines neigen naar droging

 

Château Le Rey ‘Les Argileuses’ 2022, Castillon Côtes de Bordeaux
L’Hêtre 2020, Castillon Côtes de Bordeaux

 

**** Château Beynat ‘Cuvée Léonard’ 2020, Castillon Côtes de Bordeaux

Assemblage van 50 jaar oude stokken, 60% merlot en 40% cabernet sauvignon van kalk-klei bodems. Dit Château bezit 25 ha wijngaarden en dateert van vóór 1974. Gérant is Alain Tourenne. Biologische en biodynamische wijnbouw met certificering. Handmatige oogst met selectie bij aankomst, rendement gemiddeld 40 hl/ha. Ontsteeld maar niet gekneusd, vergist met pigeage. Opgevoed in barriques. Productie 18.000 flessen. Alc. 14%. Importeur: www.vini-vino.nl (deze cuvée niet).

K gemiddeld tot diep geconcentreerd paarsrood

G kruidig, kreupelhout, kersen, blauwe bessen, donkere pruimen en pure chocolade

S zeer verfijnd en complex, elegant en zeer precies met een indrukwekkende balans

A zeer lang en compleet

T een wijn met klasse en structuur, overtuigt direct en blijft zo met openstaan, je proeft niet dat de wijn nog zó jong is: veel bewaarpotentie

 

****-  Château Claud-Bellevue 2019, Castillon Côtes de Bordeaux

Assemblage van 70% merlot en 30% cabernet franc. Dit Château heeft 10 ha wijngaarden met gemiddeld 15 jaar oude stokken, plantdichtheid 5.000 stokken/ha. Milieuvriendelijke wijnbouw. Handmatige oogst op 1 oktober. Niet geneusde druiven werden 30 dagen vergist met overpompen. Malo en 12 maanden opvoeding in cuves en barriques, waarvan 1/3 nieuw, 1/3 een jaar gebruikt en 1/3 twee jaar gebruikt. Château Claud-Bellevue dateert van 1929 en is eigendom van Asli en Ali Basman van Maison Kavaklidere. Productie ruim 23.000 flessen. Alc. 14,5%.

K robijnrood met nog veel paars

G cabernet franc getypeerd (veel bloemen), komkommerschil en bessenfruit

S stevig, merkbare maat niet overheersende invloed van nieuw eiken, de tannines geven zowel stroefheid als een gul mondgevoel

A lang en gestructureerd

T prima wijn, zeer aangenaam

 

Château Beynat ‘Cuvée Léonard’ 2020, Castillon Côtes de Bordeaux
Château Claud-Bellevue 2019, Castillon Côtes de Bordeaux

 

****- Château Cap de Faugères 2019, Castillon Côtes de Bordeaux

Assemblage van 85% merlot, 10% cabernet franc en 5% cabernet sauvignon, druiven uit 46 ha amfitheatervormige wijngaarden met kalk-klei bodems. Duurzame wijnbouw. Handmatige oogst van 19 september tot 8 oktober. Vergist op de schillen gedurende 25 tot 30 dagen, opgevoed in rvs-tanks gedurende 12 maanden. Eigenaar is Silvio Denz. Alc. 15%. Importeur: Poot Agenturen. Te koop bij www.bordeauxspeciaalzaak.nl , consumentenprijs € 17,95.

K gemiddeld geconcentreerd paarsrood

G specerijen, cassis, wat grafiet, vers gekookte spinazie

S hechte structuur met veel verfijning van romig fruit, frambozen met crème fraîche, fris en puur

A fraaie lengte, in verhouding tot de smaak

T uitstekende, complete wijn, aantrekkelijke prijs, op natuurlijke wijze in speelse balans

 

***(*) Clos Puy Arnaud 2019, Castillon Côtes de Bordeaux

Assemblage van 70% merlot, 25% cabernet franc en 5% cabernet sauvignon, gemiddeld 30 jaar oude stokken. Uit wijngaarden op een kalksteen plateau dat zich voortzet uit St. Emilion. Biologische en biodynamische wijnbouw met certificering sinds ruim 20 jaar. Handmatige oogst van 16 tot 25 september. Niet geneusde druiven werden met zwaartekracht getransporteerd en op koele temperatuur ingeweekt in eiken en betonnen tanks, met afdekking van inert gas. Vergisting bij maximaal 25°C. Opvoeding 6 maanden, 1/3 in barriques (15% nieuw), 1/3 in demi-muids en 1/3 in stenen kruiken. Na de assemblage nog 3 maanden in cementen cuves. Niet geklaard. Productie 27.250 flessen. Het Château dateert uit de 19e eeuw. Eigenaar is Thierry Valette. Alc. 14%. Imp. De Bruyn, consumentenprijs € 34,20.

K flink geconcentreerd, nog steeds paarsrood

G wat gesloten in aanvang, exotische aroma’s, zoethout, specerijen, trassi en sajoer lodeh

S stevig, het hout staat wat apart, tonen van drop, wat grof

A peperig, wat dun, niet al te veel lengte

T mist samenhang en diepgang, wordt wel iets beter met openstaan maar overtuigt niet

Château Cap de Faugères 2019, Castillon Côtes de Bordeaux
Clos Puy Arnaud 2019, Castillon Côtes de Bordeaux
Castillon Caractères