Château de France, AOP Pessac-Léognan

Dit Château met de AOC Pessac-Léognan is lid van de Union des Grands Crus de Bordeaux. Het genoot in de 19e eeuw een goede reputatie maar werd daarna nogal verwaarloosd. Château de France werd in 1971 verworven door Bernard Thomassin, afkomstig uit de wereld van het gedistilleerd. Sinds 1996 is Michel Rolland er consultant en Arnaud Thomassin voert sinds 1994 de directie. De exploitatie vindt uitsluitend plaats met eigen kapitaal en de distributie is in eigen beheer, inclusief prijspolitiek.

Wijngaarden

De wijngaarden bevinden zich op een van de hoogste heuvels van het plateau van Léognan, op het oudste van de vier terrassen van de Graves. Ze omvatten 40 ha, waarvan 36 ha met 55% cabernet sauvignon en 45% merlot voor de rode wijn en 4 ha met 80% sauvignon blanc en 20% sémillon voor de witte wijn.

Bodem

De Graves bodem is zeer arm, hier groeien alleen wijnstokken en dennenbomen. De zeer diepe bovenlaag werd aangevoerd uit de Pyreneeën en bestaat uit zand, grind en rolkeien. De onderbodem bestaat uit klei met zand, kalk, schelpzand en humuszandsteen.

De aangrenzende bossen van de Landes in het zuiden zorgen klimatologisch voor bescherming. De plantdichtheid bedraagt bij de oude stokken 5.000 per ha en bij de jongere stokken 6.950 per ha. Het maximaal toegestane rendement bedraagt voor rode wijn 45 hl/ha en voor witte wijn 48 hl/ha.

De wijnbouw is milieuvriendelijk. Aan de zonkant wordt overtollig blad verwijderd. Een groene oogst zorgt voor beperking van het rendement en meer kwaliteit. Er wordt met de hand geoogst. En de druiven worden bij aankomst gesorteerd op een vibrerende lopende band.

Winery

Na een grote brand in 2011 die alle installaties verwoestte, werd nieuwe apparatuur aangeschaft die volledig werd afgestemd op het terroir. Ook een eigen laboratorium hoort er nu bij.

Productie

Château de France produceert jaarlijks 60.000 flessen van de gelijknamige rode wijn en 14.000 flessen van de witte. De tweede wijn – in rood en wit – is Château Coquillas, met een jaarlijkse productie van resp. 70.000 en 10.000 flessen. En dan is er nog een derde rode wijn met de naam Le Bec-en-Sabot (20.000 flessen per jaar).

 

Château de France is sinds 1981 lid van de Union des Grands Crus de Bordeaux.

Geproefd

**** Château de France Blanc 2020, A.O.P. Pessac-Léognan

Blend van 80% sauvignon blanc en 20% sémillon, plantdichtheid 6.950 stokken/ha. Handmatige oogst, vergist in barriques gedurende 7 tot 10 dagen bij maximaal 20-25°C. Opvoeding 10 maanden in barriques, waarvan 30% nieuw en de rest een jaar oud, met in het begin eenmaal per week bâtonnage en aan het eind eens in de 2 weken. Alc. 13%. Imp. De Bruijn € 25,90 consument (2018), € 19,75 consument (2021 voorverkoop).

K vrij diep goudgeel

G complex geheel met o.a. kweepeer, citrus, ananas, iets vanille, bergamot, sukade, perzik en honing, zeer expressief

S de geuren komen op elegante wijze terug, met wat tropisch fruit en iets witte peper, alles in voorname balans

A zeer veel lengte, blijft verfijnd

T bijzondere wijn, die alle kwaliteiten van druiven en terroir kan tonen dankzij voorbeeldige vinificatie en opvoeding

 

****+ Château de France Rouge 2018, A.O.P. Pessac-Léognan

Blend van 56% cabernet sauvignon en 44% merlot, plantdichtheid 6.950 stokken/ha. Handmatige oogst, vergisting 7-10 dagen bij maximaal 30-32°C, in totaal 3-4 weken verblijf op de schillen in cuves van 130 en 85 hl, inclusief malo. Opvoeding 12 maanden in barriques, waarvan 30% nieuw en de rest een jaar oud. Alc. 13,5%. Imp. De Bruijn € 31,00 consument.

K diep paarsrood

G compact en stevig fruit van zwarte bessen en griotten met witte peper, nootmuskaat, kruidnagel en truffel, veel finesse

S karaktervolle inzet, lenig en met fraaie tannines, ook hier weer kersen en bessen met iets sigarenkist en truffel, een evenwichtig geheel

A sappig, fris en langdurig

T zeer geslaagd en complex, heeft nog een paar jaar rijping nodig om alles te tonen

 

Château de France Blanc 2020, A.O.P. Pessac-Léognan
Château de France Rouge 2018, A.O.P. Pessac-Léognan

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.