Château de Lastours, AOP Corbières

 

Dit Château, sinds 2004 in bezit van de familie Allard, bevindt zich bij de plaats Portel-des-Corbières, departement Aude. De Romeinen hadden hier een garnizoen met een fort, genaamd Castrum de Turribus. De naam veranderde in de loop der eeuwen in Château de Lastours. Sinds 2020 is Thibaut de Braquilanges directeur.

 

Het wijngoed ligt in een dal en omvat 850 ha, waarvan 100 ha wijngaarden en 10 ha met olijfbomen. In de Corbières Maritimes, op 10 km van de Middellandse Zee en op 300 m hoogte. De wijngaarden zijn in omschakeling naar biologische wijnbouw, met certificering vanaf de oogst van 2020.

Château de Lastours, AOP Corbières

 

Klimaatverandering

De wijnstreek Corbières heeft – net als heel Zuid-Frankrijk – te maken met grote gevolgen van de klimaatverandering. Sinds 2 jaar is er zeer weinig neerslag, waardoor het terroir woestijnachtige aspecten krijgt, met alle consequenties voor de wijngaarden. De onderbodem droogt uit en de wijnstokken hebben waterstress.

 

Ambitieuze uitdaging

Château de Lastours past vanwege de klimaatverandering beheer en werk in de wijngaarden aan. Omdat een duurzame wijngaard deel moet uitmaken van zijn omgeving in symbiose met de natuur, werd een testgebied van 6 ha in het hart van de wijngaard ontwikkeld. Het betreft een combinatie van complementaire concepten uit agrobosbouw en regeneratieve hydrologie. Met dit innovatieve project maakt Château de Lastours de weg vrij voor de wijngaard van de toekomst, een model dat vanaf 2025 zal worden toegepast op de totale 100 ha wijnstokken van het wijngoed.

 

De wijngaard van morgen

De kalk-klei bodem en de nabijheid van de Middellandse Zee spelen een grote rol. Enkele maatregelen:

  • Veel strenger snoeien, zodat de wijnstokken meer water uit de bodem halen;
  • Herstructurering van de bodem en verrijking met organische mest om het water in de bodem vast te houden;
  • Bomen en planten in de wijngaarden aanbrengen om de bodems te herstructureren en voor schaduw te zorgen; deze worden geselecteerd op hun capaciteit om in harmonie te groeien met de wijnstokken op dit terroir, maar ook op hun capaciteit om vocht uit de lucht te halen;
  • Studie naar onderstokken en druivenrassen die het beste resultaat geven qua kwaliteit en rendement; er wordt geëxperimenteerd met nieuwe variëteiten als verdero en bouquet.

Met dit project – een soort groene oase – is Château de Lastours uniek in de Corbières.

 

Château de Lastours Grande Réserve 2019, AOP Corbières

 

Geproefd

Ik ontving een proeffles met het eerste resultaat van de aanpassingen.

 

***(*)  Château de Lastours Grande Réserve 2019, AOP Corbières

De topwijn van het Château. Blend van syrah, grenache noir, carignan en mourvèdre van 20-30 jaar oude stokken. Stenige kalk-klei bodem met expositie op het oosten. Perfect rijpe druiven werden vergist op de schillen gedurende 3 tot 4 weken met zachte en nauwkeurige extractie. Opvoeding 18 maanden in foeders van 50 hl en vaten van 500 l. Alc. 14,5%. Importeur: Henri Bloem, Consumentenprijs € 39,00.

K gemiddeld geconcentreerd paarsrood

G kersen, bramen, blauwe pruimen en viooltjes met wat kreupelhout, laurierdrop en zwarte peper, mooi geconcentreerd met veel verfijning

S kruidig zwart fruit met iets vanille, jeneverbessen, laurierdrop en zwarte peper, vlezige tanninestructuur, pittig geheel

A lang en peperig met krachtige tannines

T heeft veel lucht nodig, dus decanteren is aanbevolen, zal zich met enkele jaren flesrijping ontplooien en wordt nu al steeds beter in het glas, gunstige prijs

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.