Château de la Jaubertie

Dit wijnbedrijf van de familie Ryman ligt in de plaats Colombier, aan de rand van de appellatie Monbazillac.

 

Château de la Jaubertie, Monbazillac

Wijngaard en klimaat

Deze heeft een oppervlakte van 50 hectare en is beplant met druivenrassen die vergelijkbaar zijn met die in Bordeaux. De witte druivenrassen (26 ha) omvatten sauvignon blanc, sémillon en muscadelle, plus 3,3 ha chardonnay en de onlangs aangeplante 2,2 ha chenin blanc.

Onder de rode druivenrassen (24 ha) zijn merlot, malbec, cabernet franc, cabernet sauvignon en twee oude rassen die typisch zijn voor het zuidwesten: mérille en fer servadou.

 

Het klimaat is half continentaal - half oceanisch met droge zomers, gunstig voor biologische landbouw, maar de lente is soms erg vochtig met een risico op meeldauw.

De plantdichtheid bedraagt 5.500 stokken/ha voor wit en 5.000 stokken/ha voor rood.

Bodem

Het pand is verdeeld in 3 verschillende terroirs aan de Dordogne rivier:

- Het plateau op een hoogte van 170 m, een ideaal terroir voor rode wijnen; voornamelijk bestaande uit een moederrots van 0,5 m tot 2 meter diep met witte kalksteen, bedekt met fijne roodbruine klei; deze houdt voldoende vocht vast om stress te vermijden tijdens de steeds drogere zomers.

- De coteaux rond het plateau, zeer geschikt voor witte wijnen (vooral sauvignon blanc) met zeer veel kalksteen afkomstig van de moederrots; de verschillende niveaus van blootstelling aan de zon zorgen voor veel diversiteit.

- "De bas-fonds, geschikt voor rosé en sommige witte wijnen, dankzij het zwaardere en nattere terroir dan die van de heuvels en het plateau; de grijze kleigrond Boulbène zorgt ervoor dat de druiven later rijpen.

 

Château de la Jaubertie, Monbazillac

Biologische wijnbouw

Sinds 2008 is de hele wijngaard gecertificeerd als biologisch. Kenmerken:

- ieder jaar een andere bodembedekking (gerstwikke, veldbonen, erwten, etc.) waardoor het mogelijk is om kunstmest te vervangen;

- de gerooide percelen blijven gedurende 3 jaar braak liggen met gerst-, phacelia- en luzernegewassen;

- de teelt van bestuivende planten zoals luzerne, zonnebloem en maïs maakt het mogelijk bijen en vogels aan te trekken en de populatie insecten op aangrenzende percelen op natuurlijke wijze te beheersen;

- seksuele verwarring helpt om het beheer van eudemis (een vlindersoort) beter te beheersen;

- men behoudt ook de fauna van de omliggende bossen door sommige niet te onderhouden en dode bomen niet te verwijderen, waardoor microflora, insecten en vogels in stand blijven;
- alle containers en afval worden gerecycled.

Château de la Jaubertie, Monbazillac

Geproefd

De producent stuurde een proeffles. Deze wijn is verkrijgbaar bij Mondovino, Jos Beeres, Margaret Wines en Aarts Wijnen.

Consumentenprijs € 9,85.

***(*) Château de la Jaubertie Cuvée Tradition 2021

Droge witte wijn van 80% sauvignon blanc en 20% sémillon, AOP Bergerac. De mechanische oogst, bepaald op basis van de smaak van de druiven en de pH, wordt vroeg in de ochtend bij zonsopgang verricht, op het koudste moment van de dag. De druiven worden zo nodig afgekoeld tot 5-8°C om de aroma’s te behouden en ondergaan 1-3 uur inweking vooraf. Voor de vergisting worden zes verschillende gisten gebruikt, afhankelijk van het individuele karakter van het sap van elk wijnperceel. 18% wordt gedurende een half jaar opgevoed in 3-5 jaar oude barriques van Frans eiken op de lie, zonder toevoeging van sulfiet, de rest in rvs-tanks. Alc. 13,5%, zuren 3,2 g/l, restsuiker 0,9 g/l.

K licht groengeel

G stuivende buxus en cassis met vers gemaaid gras en bloemen, grapefruit en gele appel, levendig en aantrekkelijk

S sappige, zuivere inzet met citrusfruit, iets ananas en lychee, de blend is optimaal met ondersteuning door de sémillon en de lichte houtopvoeding

A flinke lengte met opvallend veel vulling en knisperende frisheid

T heerlijke, zeer geslaagde wijn, zeker voor de prijs; fraai als apéritief maar ook bij geroosterde langoustines

Château de la Jaubertie Cuvée Tradition 2021

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.