Château Lagrézette lid van Vignobles & Signatures

 

Sinds kort is Alain Dominique Perrin van Château Lagrézette te Caillac lid geworden van Vignobles & Signatures. Dit prachtige domein is een van de mooiste in Cahors en produceert enkele van de meest bijzondere wijnen van deze appellatie. Alain verwierf het domein in 1980.

 

Alain Dominique Perrin

Alain Dominique Perrin met op de achtergrond de duiventil

Langs de Lot

De wijngebieden van Cahors strekken zich uit langs de rivier Lot, die zich in de diepte door het heuvelachtige landschap slingert. Er is opvallend veel diversiteit in terroirs, bodems en mesoklimaten. De drie hoofdgebieden zijn de Vallée, de Coteaux en het Plateau.

  • De Vallée, met alluviale bodems tussen de rivier en de Coteaux, wordt op zijn beurt onderverdeeld in eerste, tweede en derde terrassen.
  • Van de eerste terrassen komen overwegend soepele wijnen met een kortere looptijd.
  • De wat hoger gelegen tweede en derde terrassen produceren meer vlezige en rijkere wijnen, die meer bewaarpotentieel hebben.
  • De Coteaux, hellingen met een kalksteen onderbodem, zorgen voor elegante wijnen.
  • Van het Plateau, met een arme kalksteen bodem, komen de krachtigste wijnen die tevens het langste bewaard kunnen worden. Ze hebben doorgaans ook veel finesse.

 

Château Lagrézette

Wijngaarden

Château Lagrézette omvat drie wijngaarden met in totaal 90 hectare:

  • het historische terroir van Caillac van 60 ha (85% malbec, 13% merlot en 2% tannat) op een puinkegel rond het kasteel, rode wijnen en rosé van malbec;
  • de wijngaard van Rocamadour van 10 ha op 260 m boven de zeespiegel, witte wijnen van viognier;
  • Landiech, een wijngaard van 20 ha,12 percelen met 5 verschillende bodems, uitsluitend malbec.

 

Château Lagrézette

Veel aandacht

De wijnbouw gebeurt volgens de methode ‘lutte raisonnée’. Om zijn karakter uit te drukken, heeft malbec veel aandacht nodig. Vanwege risico op te veel vocht moeten de wijnstokken goed worden geventileerd: de rijen staan uit elkaar en te veel blad wordt vaak verwijderd.

Handmatige oogst

De zeer dunne schil van malbec vereist een delicate handoogst, soms laat, in oktober, die Château Lagrézette als een van de weinigen beoefent. Voor witte wijnen en rosés vindt de oogst 's nachts of heel vroeg in de ochtend plaats om de frisheid van de druiven te behouden en ze te beschermen tegen oxidatie.

 

Kelder

De 19 m diepe ondergrondse kelder van 55 m lengte, ver van lawaai en parasitaire trillingen, beschut tegen daglicht, kou en hitte, is ideaal voor de wijn om in volledige rust te rijpen. De kelder werd gebouwd in 1992, verbeterd in 2011 en is indrukwekkend met state-of-the-art installaties. Op drie verdiepingen wordt zwaartekracht gebruikt in plaats van pompen.

Ik bezocht het Château in 2013 tijdens een wijnreis en was onder de indruk van de fantastische uitrusting van de wijnkelders, die op kwaliteitsniveau zijn van Premier Cru Châteaux in de Bordeauxstreek. Geen wonder, want de puissant rijke Alain Dominique Perrin is eigenaar van de Richemont groep (o.a. Cartier). Hij investeerde in Château Lagrézette zonder op een budget te letten.

 

Geproefd

Van de producent ontving ik drie flessen rode wijn ter beoordeling. De importeur in Nederland is Ronald Toet te Zoetermeer www.wijnhuizz.nl . De vermelde prijzen zijn consumentenprijzen.

Chevalier du Château Lagrézette 2019, AOP Cahors

***(*) Chevalier du Château Lagrézette 2019, AOP Cahors

100% malbec van het 2e en 3e terras van de Caillac wijngaard, met bodems van grind, klei en Kimmeridge kalksteen. De wijnstokken zijn gemiddeld 30 jaar oud. 4 dagen inweking vooraf bij 8°C, opvoeding 12 maanden in barriques van Frans eiken. Productie 124.000 flessen. Alc. 14%. € 15,50. 

K robijnrood met nog iets paars, goed geconcentreerd

G zwarte bessen, peperig, bedwelmend, spoortje truffel en iets speculaaskruiden, zuiver en aantrekkelijk

S volle inzet van rijp fruit, verfijnde tannines, prikkelend peperig, voorname balans door precies de juiste houtdosering

A witte peper, blijft lang doorgaan met veel verfijning

T weldadig, harmonisch, soepel met karakter, drinkt zeer aangenaam, kan zeker ouderen, prima prijsstelling

 

Château Lagrézette 2016, AOP Cahors

****+ Château Lagrézette 2016, AOP Cahors

100% malbec van het 3e terras van de Caillac wijngaard, met bodems van kalksteen en klei. De wijnstokken zijn gemiddeld 35 jaar oud. 7 dagen inweking vooraf bij 8°C, vergisting bij 26°C met langdurige warme naweking bij 28°C, opvoeding 18 maanden in barriques van Frans eiken. Productie 92.545 flessen. Alc. 15%. € 31,00.

K zeer donker robijnrood tot aan de rand, met nog meer paars dan de vorige wijn

G gesloten, moet loskomen, rood en zwart fruit, meloen, meer truffel, iets laurierdrop, prachtige dosage van eersteklas hout

S witte peper, bosbessenjam, Provençaalse kruiden, nootmuskaat, zoetige tannines van eminente kwaliteit, vlezig en gespierd, balans op hoog niveau: kracht met elegantie,

A zeer lang en stevig, met o.a. zoute drop, peper en donker fruit

T prachtige, complete wijn, te decanteren vlak voor het schenken

 

Le Pigeonnier 2016, Château Lagrézette, AOP Cahors

***** Le Pigeonnier 2016, Château Lagrézette, AOP Cahors

100% malbec van het 3e terras van de Caillac wijngaard, uit een perceel van 2,8 ha rond de oude pigeonnier (duiventil, historisch monument uit de 17e eeuw), met bodems van grind en klei. De wijnstokken zijn gemiddeld 35 jaar oud. Rendement 18 hl/ha. 7 dagen inweking vooraf bij 8°C, vergisting bij 26°C met langdurige warme naweking bij 28°C, opvoeding 22 maanden in nieuwe barriques van Frans eiken. Alc. 16%. Productie 6.000-8.000 flessen.

€ 170,00.

K nog net iets donkerder, met gezien de leeftijd nog opvallend veel paars

G zeer complex en uiterst verfijnd, in het begin nog erg gesloten, umami, koekkruiden, machtig concentraat van kersen en bessen

S explosie van de aroma’s van de vorige wijn, plus jeneverbes, cederhout, Sichuan peper, salmiak en bosgrond in de herfst, warm mondgevoel met tinteling, wat een feest, termen schieten tekort, de alcohol is volledig in balans

A enorme lengte met superbe complexiteit; alles komt terug met peperig concentraat

T alle kenmerken van een grote wijn die al in prille jeugd de kwaliteiten presenteert, hier word je stil van; decanteren vlak voor het schenken bij 16°C

Le Pigeonnier

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.