Wijnen van de Piccini Groep

 

De Piccini Groep – anno 1882 - is onderdeel van de Russische Beluga Groep. Het familiebedrijf Piccini is gevestigd in Località Piazzole, Castellina in Chianti, Toscane en heeft vestigingen in Basilicata en Sicilië (Etna). Tegenwoordig runt Mario Piccini het bedrijf, dat bestaat uit 5 vestigingen:

 

Toscane

  • Fattoria di Valiano, Chianti;
  • Tenuta Moraia, Maremma;
  • Villa al Cortile, Montalcino;

 

Basilicata

  • Regio Cantina, Basilicata;

 

Sicilië

  • Torre Mora, Etna.

 

Piccini stuurde mij enkele proefflessen ter beoordeling. De Nederlandse importeur is Gall & Gall.

Regio Cantina, Piccini Groep

Monte Vulture, Basilicata

Regio Cantina, Vulture-Basilicata

Regio Cantina is omgeven door de vulkanische heuvels aan de voet van de 1.326 m hoge uitgedoofde vulkaan Vulture, aan de rand van het oude Lucanische dorp Venosa, in het noordoostelijke deel van Basilicata, in de ‘laars’ van Italië.

Wijngaarden

Regio Cantina bezit 15 ha wijngaarden met 4 percelen op 380 m hoogte in de DOC Aglianico del Vulture, voor 100% beplant met aglianico druiven. De wijnstokken zijn 15 tot 20 jaar oud. De bodem is afkomstig van vulkanisch basalt en geeft een karakteristiek mineraal en kruidig karakter aan de wijnen.

Wijnbouw en oogst

De wijnbouw is gecertificeerd biologisch, met aandacht voor biodiversiteit die zorgt voor een evenwichtig ecosysteem in de wijngaard. Plantdichtheid 5.100 stokken/ha. De oogst gebeurt met de hand in de 2e helft van oktober en duurt 3 tot 4 weken.

 

Aglianico Del Vulture DOC Genesi 2020, Regio Cantina, Piccini

***(*) Aglianico Del Vulture DOC Genesi 2020, Regio Cantina, Piccini Groep 

Rode wijn van 100% aglianico uit de wijnstreek Basilicata. Volledige ontsteling, daarna 24 uur inweking bij 10°C. Vergist op de schillen gedurende 15 dagen met regelmatig overpompen. Na de malo 24 maanden opvoeding in vaten van Frans eiken. Tot slot 12 maanden flesrijping. Alc. 14,5%. Imp. Gall & Gall € 10,99.

K tamelijk compact paarsrood

G expressief fruit van zwarte bessen, kersen en viooltjes met een levendig accent van jeneverbessen en goed gedoseerde houtinvloed

S vrij volle inzet van rijp fruit met iets vanille, laurier en inkt, lenige frisheid en zoete tanninestructuur, alles keurig in balans met aangename bitters

A gemiddelde lengte, niet te zwaar aangezet

T zuivere wijn, wat koeler schenken wegens het alcoholgehalte

Torre Mora - Etna
Torre Mora - Etna
Torre Mora - Etna

Torre Mora - Etna

Het wijngoed Torre Mora bevindt zich in de gemeente Castiglione di Sicilia, provincie Catania. Het ligt op de helling van de actieve vulkaan Etna.

 

Wijngaarden

De 13 ha terrassenwijngaarden omvatten 2 percelen:

  • Contrada Dafara Galluzzo, in het dorp Rovittello op 700 m hoogte;
  • Contrada Alboretto Chiuse del Signore, in het dorp Linguaglossa, op 650 tot 700 m hoogte.

Scalunera betekent ‘zwarte trap’ in lokaal dialect. Het verwijst naar de terrassenwijngaarden met lage muren. De wijnbouw is sinds 2021 biologisch gecertificeerd. De leeftijd van de wijnstokken varieert tussen de 10 en 25 jaar.

 

De vulkanisch lavabodem is uiterst vruchtbaar. Ondanks de ondiepe bovenlaag (30 tot 40 cm tot de laag basalt ), is de bodem buitengewoon mineraal en rijk aan sporen en micro-elementen van de vulkaanuitbarstingen. Door de hoogte is er een groot temperatuurverschil tussen dag en nacht.

Torre Mora Scalunera Etna Bianco DOC 2021, Piccini
Torre Mora Scalunera Etna Rosso DOC 2019, Piccini

***(*) Torre Mora Scalunera Etna Bianco DOC 2021, Piccini Groep 

Witte wijn van 100% carricante, druiven van bush vines uit de Contrada Alboretto Chiuse del Signore. Handmatige oogst, gekoeld met droogijs. Vergist gedurende 15 dagen en 3 maanden opgevoed op de fijne lie. Alc. 13,5%. Imp. Gall & Gall € 16,98.

K bleek tot gemiddeld geconcentreerd groengeel

G fraaie concentratie van wit en geel fruit met bloesem en uitgesproken minerale expressie, aantrekkelijk en zuiver

S sappige aandronk met elegante focus en voorbeeldige balans, knisperend spel van peer, sinaasappel en grapefruit met koolrabi en subtiele kruidigheid, je verlangt naar een 2e slok

A rechtlijnig en lang, met ziltheid en precisie

T energieke wijn, zeer geschikt bij pasta met blonde saus en riviervis

 

****- Torre Mora Scalunera Etna Rosso DOC 2019, Piccini Groep

Rode wijn van 95% nerello mascalese en 5% nerello cappuccio, druiven van bush vines uit de Contrada Dafara Galluzzo. Handmatige oogst. Vergist op de schillen gedurende 14 dagen. Opvoeding in grote eiken vaten gedurende 24 maanden, 4 maanden flesrijping. 13,5% alc. Gall & Gall € 17,99 (2018).

K licht tot gemiddeld geconcentreerd robijnrood

G aantrekkelijk fruit van rijpe kersen en bessen, rozen, wat dierlijke tonen, paddenstoelen en natte bosgrond, mooi ontwikkeld

S sappig en vlezig, gekonfijt rood fruit, zachte structuur van afgeronde rijpe tannines, energiek, levendig, mineraal, prima zuren

A flinke lengte met vitaliteit en functionele bitters

T heerlijk op dronk, zeer geschikt bij Siciliaanse vleesgerechten met artisjokken en wildsaus met chocolade

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.