Domaine Franck Chavy, Beaujolais

 

Dit wijnbedrijf is gevestigd in de plaats Régnié-Durette. Het produceert sinds 4 generaties Beaujolais-wijnen in de noordelijke Cru’s Villié-Morgon, Régnié-Durette en Brouilly.

 

Bodem en klimaat

De granietbodem van het noordelijk deel van de Beaujolais streek is uiterst arm, alleen wijnstokken doen het hier goed. Hier ontstaan krachtige wijnen met een goede zuurgraad

 

Beschermd door de eerste uitlopers van het Massif Central geniet Beaujolais van een zacht klimaat, met - naar gelang het seizoen – wind van het continent, de Atlantische oceaan, de Middellandse zee. De winters zijn streng en de zomers heet.

 

Wijngaarden

Domaine Franck Chavy bezit 9,5 ha aan wijngaarden, waarvan voor rode wijn 3,5 ha in Morgon, 2,1 ha in Brouilly, 3,25 ha in Régnié en 0,15 ha in Beaujolais Villages. Verder 0,5 h chardonnay en 0,2 ha viognier. De oudste wijnstokken werden geplant tussen 1900 en 1910. De wijnbouw is milieuvriendelijk. De oogst gebeurt met de hand.

 

Domaine Franck Chavy

Vinificatie en productie

Het enige rode druivenras dat in de Beaujolais streek binnen de AOP mag worden gebruikt is de gamay noir à jus blanc, met een rode schil en ongekleurd vruchtvlees. De kleur van de wijn komt uit de schillen van de druiven, de polyfenolen uit de schillen zorgen voor structuur, complexiteit en terroir-karakter.

 

De druiven worden laat geoogst en volledig ontsteeld. Franck Chavy laat ze lange tijd gisten op de schillen, tussen 17 en 21 dagen, in rvs-tanks. Na 12 tot 14 dagen begint hij met overpompen en onderdompelen van de hoed, om de wijn volume, rondheid, kracht en zoetheid te geven. Daarna worden schillen en pitten verwijderd door te persen.

 

Geen toegevoegde zwavel

Franck Chavy produceert een serie wijnen zonder toevoeging van zwavel tijdens vinificatie of botteling. Hij vindt deze wijnen niet beter maar anders. Als ze met zorg worden gemaakt, winnen ze aan frisheid en complexiteit.

 

De totale jaarlijkse productie van Domaine Franck Chavy bedraagt ongeveer 67.000 flessen wijn.

 

Geproefd

Franck Chavy stuurde ter beoordeling drie flessen wijn. Hij heeft in Nederland geen importeur, maar de wijnen zijn te koop bij Rabotvins in Gent, België. De vermelde prijzen zijn consumentenprijzen bij Rabotvins.

 

Régnié 2020 Sans sulfite ajouté, Domaine Franck Chavy

***(*) Régnié 2020 Sans sulfite ajouté, Domaine Franck Chavy

100% gamay noir à jus blanc van 60 tot 110 jaar oude stokken op bodems met granietzand. Plantdichtheid 10.000 stokken/ha. Rendement 50 hl/ha. Vergist op de schillen gedurende 18-20 dagen in rvs-tanks. Opvoeding in rvs cuves. Geen toegevoegde zwavel. Productie 40.000 flessen. Alc. 13,5%. € 18,00.

K meer dan gemiddeld diep paars

G aards, bessenconcentraat, mineraal getypeerd, karaktervol en puur met veel expressie

S zachte inzet van rijp en vlezig bessenfruit met levendige zuren en kernachtige, rijpe tannines, helder en zeer verteerbaar; met veel beluchting komen de eigenschappen steeds beter tevoorschijn

A lang, hoge graad van zuiverheid

T fraaie terroirwijn zonder make-up, kan kruidige vleesgerechten met gemak aan

 

**** Morgon ‘Les Granites Roses’ 2020, Domaine Franck Chavy

100% gamay noir à jus blanc van een wijngaard met ijzerhoudende onderbodem van roze graniet en een bovenlaag van roze granietzand. Gedurende 20 dagen vergist op de schillen. Opvoeding in rvs cuves. Alc. 14,5%. € 17,50.

K diep geconcentreerd paars, tot aan de rand van het glas

G krachtig, stenig, iets animaal, een beetje metalig, viooltjes en pioenrozen, volop fruit van bessen en kersen

S volle aanzet met weelderig fruit en rijpe tannines, stevig maar afgerond, fraaie balans

A lang en rechtlijnig, puur en mineraal

T zeer fraaie, ronde, volle Morgon

Morgon ‘Les Granites Roses’ 2020, Domaine Franck Chavy

***(*) Morgon ‘Les Granites Roses’ 2019, Domaine Franck Chavy

100% gamay noir à jus blanc van een wijngaard met ijzerhoudende onderbodem van roze graniet en een bovenlaag van roze granietzand. Alc. 15%. Niet bij Rabotvins. Consumentenprijs op de website van Franck Chavy € 13,50.

K vrij diep geconcentreerd paarsrood

G wat minder krachtig dan de 2020 en iets meer ontwikkeld, met elegantie van aalbessen, cassis en subtiele kruiden

S lichter en speelser, energiek met verfijning, frisse zuren geven de alcohol tegenspel en stijl, de mineralen zijn meer present

A iets korter maar eveneens zeer zuiver

T getypeerd door sappige zuren, minder krachtig en zeer verteerbaar

 

Morgon ‘Les Granites Roses’ 2019, Domaine Franck Chavy

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

                                                                                                                       Roze graniet