Barolo, Barbera en Langhe wijnen van G.D. Vajra en Luigi Baudana
G.D. Vajra is een onafhankelijk familiebedrijf, opgericht in 1972 door Aldo Vaira. Het is gevestigd in de plaats Vergne, gemeente Barolo, in de Langhe heuvels van Piemonte. De initialen “G.D.” staan voor die van Aldo’s vader, Giuseppe Domenico, die een belangrijke rol speelde in het opbouwen van de reputatie van het wijnhuis. Sinds 2009 is de leiding in handen van Aldo en Milena Vaira, Vanaf 2009 verzorgt G.D. Vajra ook de wijngaarden en de productie van het kleine wijnbedrijf Luigi Baudana van Luigi en Fiorina Baudana te Serralunga d’Alba.

Wijngaarden en productie
G.D. Vajra bezit 80 ha hooggelegen wijngaarden. Luigi Baudana bezit ongeveer 3 ha wijngaarden, Baudana en Cerretta. Er staan voornamelijk inheemse druivenrassen zoals nebbiolo, dolcetto, barbera en arneis. Deze druiven gedijen goed in de kalkrijke bodems en het gematigde klimaat van Langhe, wat resulteert in wijnen met een uitgesproken karakter en complexiteit.
De productie bestaat uit Barolo, Nebbiolo, Barbera en Dolcetto wijnen, maar sinds de jaren 1980 worden ook witte Langhe, Freisa en Riesling geproduceerd.
Barolo MGA
De wijngaarden van de 167 cru’s van Barolo worden aangeduid als Barolo MGA (Menzione Geografiche Aggiuntive).

Nebbiolo
Nebbiolo is veeleisend qua terroir en kan goed tegen warmte. Het is een vroeg uitlopend ras, dat pas laat in het seizoen rijp is. Nebbiolo heeft zowel behoefte aan een lang en warm groeiseizoen, als aan een goede winterrust. Het is van nature productief en de druiventrossen zijn groot. De gevoeligheid voor valse meeldauw en botrytis zijn laag.
De plantdichtheid van nebbiolo in Piemonte varieert van 4.000 tot 6.000 stokken/ ha, maar de beste balans in de wijngaard blijkt 4.900 stokken/ha te zijn. De snoeiwijze is enkele Guyot met VSP (vertical shoot positioning) en een hoge loofwand. Een groene oogst is gebruikelijk, zodat er 5 tot 7 grote trossen per plant overblijven. Het rendement per ha loopt uiteen van 39 tot 45 hl.
Temperatuur, neerslag en expositie
- Het mesoklimaat van de streek past perfect bij de nebbiolo druif. Er heerst hier tussen de Alpen en de Povlakte een mini-continentaal klimaat. De winters zijn koud, maar het groeiseizoen start vroeg. Nebbiolo is in het voorjaar gevoelig voor nachtvorst, en in het najaar voor hagel. Soms wordt een wijngaard compleet verwoest.
- de gemiddelde temperatuur per dag is 18,4°C, HI ± 2.400 (in de wijngaard);
- de gemiddelde neerslag per jaar bedraagt 720 mm (in het groeiseizoen 430 mm);
Smaakprofiel
De aroma’s van nebbiolo zijn aan de florale kant, met rozen en viooltjes. Als je de florale aroma’s in de wijn wilt behouden, moet je niet overrijp oogsten. Door de rijping krijgt de wijn aroma’s van teer, hazelnoot en truffel. Als voor de opvoeding nieuw hout wordt gebruikt, komen daar kruidnagel en eucalyptus bij. Die aroma’s verdwijnen met rijping. Nebbiolo wordt verder gekenmerkt door een relatief hoge zuurgraad, een hoog potentieel alcoholgehalte en veel tannines. Astringentie en alcohol versterken elkaar. Nebbiolo wijnen hebben in verhouding weinig kleur.
Tannines in nebbiolo
- Hoe rijper de druiven, hoe beter de tannines en de kleur uit de schillen te extraheren zijn en hoe minder goed de tannines uit de pitten (verhout).
- Zachte wijntannine: polymere, gekleurde tannine (minder astringent, in jonge wijn) of geoxideerde tannine (in oudere wijn).
- Harde wijntannine: polymeren van catechine of hoog gehalte aan pit-tannine met galluszuur ester.
- Door lange maceratie van minder rijpe druiven ontstaat minder polymere gekleurde tannine; deze kleeft deels aan vaste deeltjes en valt uit, waardoor het aandeel pit-tannine steeds groter wordt en de wijn veel meer tijd nodig heeft om zacht te worden.
Geproefd
De producent stuurde een zestal flessen wijn ter beoordeling.
***+ Langhe DOC Nebbiolo Claré J.C. 2024, G.D. Vajra
100% nebbiolo van jonge wijnstokken uit eigen wijngaarden. Geproduceerd vanwege de vraag naar lichtere, frissere, wat knisperende en zachtere Nebbiolo wijnen. Voor een jeugdiger publiek. Biologische wijnbouw sinds 1971, met certificering sinds 2009. Geoogst tussen 28 september en 24 oktober. Ongeveer 1/5 van de druiven werden als hele trossen vergist. Na een korte inweking volgde vergisting op de schillen. Korte rijping in rvs-tanks. Alc. 13%. Imp. Grand Cru Wijnen, consumentenprijs € 19,50 (2023).
K gemiddeld geconcentreerd, als van rijpe aardbeien
G levendig, fris fruit van aardbeien en kersen, bosgrond, expressief, zuiver en zonder meer aantrekkelijk
S sappige inzet van aardbeien en meloen met al veel toegankelijkheid
A witte peper, paddenstoelen, lichte zoetimpressie van rijp fruit, goede lengte
T energiek, verfijnd en zeer drinkbaar, herkenbaar nebbiolo
*** Barbera d’Alba DOC 2024, G.D. Vajra
100% barbera uit eigen wijngaarden met diverse terroirs. Biologische wijnbouw sinds 1971, met certificering sinds 2009. Geoogst van 28 september tot 16 oktober, volledig ontsteeld, per perceel vergist op de schillen tot 29 dagen met selectieve onderdompeling van de hoed. Opvoeding 3 maanden in rvs-tanks. Alc. 13,5%. Imp. Boonstra Wijnen, consumentenprijs € 20,95 (2022).
K paarsrood als van donkere kersen, flink geconcentreerd
G kersen, frambozen en iets rauwe amandelen, wat steviger en voller dan de vorige wijn, met openstaan ook karamel en munt
S vol en kruidig met een sterk karakter, veel materie
A een bittertje, iets donkere karamel en ziltheid, wat minder lengte dan de vorige wijn
T stevig en zuiver met een krachtige stijl


****+ Barolo DOCG Coste di Rose 2021, G.D. Vajra
100% nebbiolo uit de Coste di Rose MGA Barolo wijngaard in de gemeente Barolo. Steile helling met zandsteen bodem. Biologische wijnbouw sinds 1971, met certificering sinds 2009. Geoogst op 12 en 18 oktober, volledig ontsteeld, vergist gedurende 54 dagen met onderdompeling van de hoed. Opvoeding 26 maanden in 25 en 40 hl vaten van Slavonisch eiken. Alc. 14%. Imp. Grand Cru Wijnen, consumentenprijs € 65,95 (2019).
K gemiddeld geconcentreerd met minieme evolutie
G elegant, kersen en aardbeien, zilt en peperig, mooi geconcentreerd, boeiend en verfijnd
S umami en iets teer, frangipane (boter en amandelen), compact en complex met pure elegantie, prachtige tannines, alles in evenwicht en geïntegreerd
A zeer lang, uiterst aangenaam, edele tannines
T fascinerende wijn van klasse met verleidelijk raffinement, zeer complex
****(*) Barolo DOCG Ravera 2021, G.D. Vajra
100% nebbiolo uit zuidelijke percelen van 5 ha op 300 tot 380 m hoogte in de amfitheatervormige Ravera wijngaard in de gemeente Novello. De wijnstokken werden geplant van 1961 tot 1970. Complexe ondergrond met mergel uit het Tortoon en zandsteen en klei uit het Serravallien. Biologische wijnbouw sinds 1971, met certificering sinds 2009. Geoogst met selectie op 11, 15 en 16 oktober, bij aankomst werden hele trossen gesorteerd op tafels, ontsteeld en daarna per druif gesorteerd. Vergist met zachte onderdompeling in verticale vaten, daarna 55 dagen onder de hoed (cappello sommerso). Opvoeding 26 maanden in 25 en 50 hl vaten van Slavonisch eiken. Alc. 14,5%. Imp. Siersma Wijnadvies, consumentenprijs € 79,99 (2020).
K goede concentratie robijnrood met nog veel paars
G krachtig en stenig, robuust, aardbeien, peper, zoethout en andere specerijen, komkommerschil, zeer complex
S zeer vol en rijk, mond vullend, cranberries, zoete meloen en zoethout, grote complexiteit
A onmiskenbaar zilt met lenige tannines en heel veel lengte
T grote klasse, brede stijl, bedelt om een gebraden lamsbout of een t-bone steak


****(*) Barolo DOCG Bricco delle Viole 2021, G.D. Vajra
100% nebbiolo uit de op 400 tot 480 m hoogte gelegen Bricco del Viole (viooltjesheuvel) MGA Barolo wijngaard in de gemeente Barolo. Het is de hoogstgelegen Barolo wijngaard, het dichtst bij de Alpen. De wijnstokken werden geplant in 1931, 1949 en 1964. Door de ligging boven de ochtendmist komt hier de eerste zon. Complexe ondergrond met mergel uit het Tortoon, kalk en klei met zandbanden. Biologische wijnbouw sinds 1971, met certificering sinds 2009. Geoogst met selectie tussen 13 en 18 oktober, bij aankomst werden hele trossen gesorteerd op tafels, ontsteeld en daarna per druif gesorteerd. Vergist met zachte onderdompeling in verticale vaten, daarna 51 dagen onder de hoed (cappello sommerso). Opvoeding 24 maanden in 25 en 50 hl vaten van Slavonisch eiken. Alc. 14,5%, zuren 5,98 g/l, restsuiker 0,68 g/l. Imp. Grand Cru Wijnen, consumentenprijs € 82,95 (2020).
K fraaie concentratie met veel paars
G verfijning met veel vulling van kersen, karamel, humus en truffel, impressie van rauwe ossenhaas
S zeer vlezig, umami, specerijen en grafiet, alles versmolten tot een krachtig geheel
A zeer lang met bitters, truffel en een stenige ziltheid
T evenwichtige krachtpatser, groots en zeer geschakeerd, spannend spel van geuren en smaken
***** Barolo DOCG Baudana 2021, Luigi Baudana & G.D. Vajra
100% nebbiolo uit de Baudana MGA Barolo wijngaard in de gemeente Serralunga d’Alba. Gelegen op de westelijke helling met blauwachtige mergelbodem uit de periodes Serravallien en Tortoon. Biologische wijnbouw sinds 2009, met certificering. Geoogst met selectie op 14 oktober (hier rijpen de druiven enkel dagen eerder dan in Barolo). Bij aankomst werden hele trossen gesorteerd op tafels, ontsteeld en daarna per druif gesorteerd. Vergist met zachte onderdompeling in open vaten, daarna 54 dagen onder de hoed (cappello sommerso). Opvoeding 23 maanden in 15, 17 en 25 hl vaten van Slavonisch eiken. Alc. 14%. Imp. Grand Cru Wijnen, consumentenprijs € 83,95 (2019).
K wat lichter, eerder robijnrood dan paars
G uiterst elegant, absoluut subtiel en intens, paddenstoelen en grafiet, met bedwelmende kracht en imponerende complexiteit
S onverwacht zacht, fris en puur, donker steenfruit, kersen, bramen en cassis, alles volledig versmolten
A zeer lang en zeer geschakeerd
T duidelijk de meest elegante en complexe wijn van de serie, een pure terroirwijn met hecht versmolten aspecten, overtuigt onmiddellijk


Tot slot
Alle wijnen blinken uit omdat geur en smaak in elkaars verlengde liggen.
Reactie plaatsen
Reacties