Oostenrijkse wijnen van Matthias Reckendorfer

 

Het bedrijf van de 25-jarige wijnproducent Matthias Reckendorfer bevindt zich in de plaats Ollersdorf, in het zuidelijk deel van de wijnstreek Weinviertel, bij de Slowaakse grens. Hij nam in 2019 het 150 jaar oude wijngoed van zijn ouders over. Hij wordt in de pers getipt als aanstormend talent.

 

 

Wijngaarden

De wijngaarden hebben kalkbodems en bevinden zich langs de rivier March, een zijrivier van de Donau. Ze omvatten 12 ha en ontvangen in 2024 de biologische certificering. Er worden wijnen geproduceerd in vier categorieën, Gebietswein, Ortswein, Riedenwein en Sekt.

 

 

Favorieten van Matthias zijn wijnen van riesling en weissburgunder, druivenrassen die in het Weinviertel bijzonder goed gedijen. Vooral in de rieden (wijngaarden) Reinthal, Viertel en Vogelsang.

 

 

Trompet

Een andere passie heeft Matthias voor zijn trompet, hij bespeelt het instrument met verve. Op de etiketten van zijn wijnflessen staan grafische afbeeldingen van het geluidsspoor van een trompet.

 

Geproefd

Ik ontving drie wijnen ter beoordeling. Weingut Reckendorfer heeft geen importeur. De vermelde prijzen zijn consumentenprijzen op het wijngoed.

 

 

***(*) Riesling Dreimäderlhaus 2022, Weingut Reckendorfer

100% riesling. De druiven krijgen eerst een korte inweking op de schillen, worden vergist in rvs-tanks en de wijn wordt daarin ook opgevoed. Alc. 12,5%, zuren 6,3 g/l, restsuiker 5,3 g/l. € 8,30.

K mooi geconcentreerd groengeel

G citrus, perzik, gele pruim, nerveus mineraal getypeerd met levendige expressie, goed geconcentreerd en elegant

S aantrekkelijke sappigheid, het fruit van de geur herhaalt zich, alles keurig in balans en zeer zuiver, de zuren zijn fraai afgerond en zorgen voor spanning

A lange finale met minerale tonen en romigheid

T uitstekende Riesling, lichtvoetig, uitnodigend en zeer verteerbaar, bij linguine met venusschelpen en roomsaus

 

Riesling Dreimäderlhaus 2022, Weingut Reckendorfer

 

****- Weissburgunder Ried Reinthal con espressione 2022, Weingut Reckendorfer

100% weissburgunder van ruim 40 jaar oude stokken in de komvormige wijngaard Reinthal. Kalkrijke leem-, zand en lössbodem en ligging op het zuiden-zuidwesten. Strenge beperking van het rendement (50%). Handmatige oogst, vergist in eiken vaten. Alc. 12,5%, zuren 5,2 g/l, restsuiker 2,3 g/l. € 17,40.

K gemiddeld geconcentreerd goudgeel

G fraaie tonen van steenvruchten, citrus, lichte specerijen en saffraan, extractvol en zonder overheersend hout

S pittig geel fruit, voorbeeldige balans met eersteklas integratie van het hout, sappigheid geeft de toon aan met mooi spel en niet te veel alcohol

A mooie lengte met net even wat vanille en iets foelie

T veel typiciteit, minerale accenten en vooral zuiverheid, bij gestoofd kalfsvlees met tuinbonen, spekjes en basilicum

 

****- Maestoso Reserve brut Blanc de Blancs 2020, Weingut Reckendorfer

100% weissburgunder van 40 jaar oude stokken in de komvormige wijngaard Reinthal. Kalkrijke leem-, zand en lössbodem en ligging op het zuiden-zuidwesten. Strenge beperking van het rendement (50%). Handmatige oogst. Hele trossen werden geperst, alleen het eerste sap wordt gebruikt om enkele maanden te rijpen in eiken vaten. Vinificatie en opvoeding volgens de methode traditionnelle. Minstens 25 maanden flesrijping op de lie in de oude ondergrondse kelder in de Kellerberg. Remuage met de hand gedurende 4 weken. Wordt sinds 2018 geproduceerd. Alc. 11,5%, zuren 5,7 g/l, restsuiker 6,4 g/l. € 21,00.

K zeer bleek grijsgroen, overvloedige mousse met fijne belletjes

G citrus, gele appel, grapefruit en voorjaarsbloemen, puur en verfijnd, met kracht door de rijping op de lie

S pittig en levendig wit fruit, minerale stevigheid door de kalkbodem, de subtiele houtinvloed is net even merkbaar

A lang en karaktervol, romig met een aangenaam bittertje van het terroir

T fraaie, evenwichtige sekt, zeer geschikt als aperitief maar met voldoende vulling om niet te zware gerechten te begeleiden, zoals kop i n roomsaus met zwarte olijven en paksoi

 

Weissburgunder Ried Reinthal con espressione 2022, Weingut Reckendorfer
Maestoso Reserve brut Blanc de Blancs 2020, Weingut Reckendorfer