Cacique Maravilla

 

Het wijnbedrijf Cacique Maravilla (Indiaans voor Prachtige Leider) was in 1776 het 33e geregistreerde in de geschiedenis van Chili. Het bedrijf van Manuel Moraga Gutierrez – zevende generatie - en zijn familie bevindt zich in het niet bevloeide gebied Secano Interior Yumbel, net buiten het oude stadje Yumbel in de Bío-Bío vallei van Chili. De hoogte boven de zeespiegel bedraagt 100 meter.

Manuel Moraga Gutierrez

Bío-Bío

De Indiaanse stam van de Mapuches Araucanos verboden de Spanjaarden aanvankelijk om de Bío-Bío rivier over te steken. De Bío-Bío vallei markeert de overgang naar het diepe Chileense zuiden, dat vroeger als te zuidelijk werd beschouwd voor wijnbouw. Het koude klimaat is gunstig voor variëteiten als chardonnay en vooral pinot noir, die allemaal veelbelovende resultaten opleveren.

 

Het gebied ten zuiden van de rivier de Biobío is geschikt is voor rassen als sauvignon blanc en riesling. Het klimaat rond de Bío-Bío is koud en zeer winderig, zelfs in de zomer, en de regenval bereikt jaarlijks tot 1.100 mm. De grond is van nature zanderig en rotsachtig, en de alluviale, organische afzettingen maken het vruchtbaar.

 

Wijngaarden

De veroveraars waren Spanjaarden afkomstig van de Canarische Eilanden. Zij brachten stekken mee van de daar aanwezige druivenrassen. Het huidige wijngoed omvat 87 ha grond, waarvan 16 ha beplant is met wijnstokken. De zandbodem is van het type Trumao, vulkanische as van de oude lava rivier. De oudste stokken dateren uit 1776. Ze zijn van het ras país (listan prieto) en goed zijn voor meer dan de helft van de totale productie. De andere helft bestaat uit cabernet sauvignon, malbec, moscatel de alejandria, corinto (chasselas) en torontel (torrontés sanjuanino).

 

De wijnbouw is milieuvriendelijk en biologisch (geen certificering), zonder irrigatie en met minimaal werk. Hier zijn nog nooit chemicaliën gebruikt. Er wordt zo weinig gesnoeid dat je nauwelijks door de wijngaarden kunt lopen. Alles gebeurt met de hand en met paarden, er worden geen machines gebruikt en ook de oogst is handmatig.

 

Winery

Ook hier wordt al het werk handmatig gedaan. Van oenologie is hier geen sprake, alles gebeurt zoals de voorouders het deden. De druiven worden met de hand ontsteeld met een zaranda, een traditioneel bamboescherm. Ze worden niet geperst, alleen vrijlopend sap wordt gebruikt, er wordt vergist in open lagares met autochtone gisten en zonder temperatuurregeling. In plaats van te pompen wordt zwaartekracht gebruikt. Bovendien worden de wijnen op natuurlijke wijze gemaakt zonder enige vorm van oenologische producten, waaronder zwavel.

 

Pipeño is een eeuwenoude oude techniek waarbij witte of rode druiven worden ontsteeld, daarna op de schillen ingeweekt en vervolgens met autochtone gisten vergist in open raulí tanks.

Productie

De jaarlijkse productie bedraagt 100.000 flessen wijn. Men heeft geen importeur in Nederland.

 

Geproefd

De vermelde prijzen zijn exportprijzen in US-dollars.

 

Pét-Nat (pétillant naturel) ofwel Méthode Ancestrale c.q. Méthode Rurale

Mousserende wijn geproduceerd met één enkel gisting. Vóór de alcoholische gisting is voltooid, wordt de gisting vertraagd of gestopt door de most af te koelen tot 2°C. Dan volgt filteren, gist toevoegen en bottelen. Als in de lente de temperatuur weer stijgt, zal de gisting weer opstarten en wordt er in de gesloten flessen een druk opgebouwd (de flessen liggen minstens 9 maand sur lattes). Meestal wordt gedégorgeerd. Er worden meestal druiven gebruikt met een hoog suikergehalte, want tijdens het proces wordt er geen liqueur de tirage, noch liqueur de dosage toegevoegd. De aanwezige restsuikers zijn natuurlijk, van de druif afkomstig. Dit is een oude methode, die het risico liep dat veel flessen ontploffen. Voorbeelden zijn de Franse wijnen Clairette de Die en Blanquette de Limoux.

Gutiflower Secano Interior Yumbel 2021, Cacique Maravilla
Chacoli Pét-Nat Rosé Secano Interior Yumbel 2021, Cacique Maravilla

***+ Gutiflower Secano Interior Yumbel 2021, Cacique Maravilla

Pét-Nat van 68% moscatel de Alejandria, 16% torontel en 16% corinto (chasselas). Ontsteeld en een dag ingeweekt op de schillen. Het vrij weggelopen sap werd 2 maanden vergist in tanks van fiberglas. Niet gefilterd, niet geklaard, geen toegevoegde zwavel. Alc. 14%. US $ 7,00.

K volkomen troebel, kleur van ambachtelijk perensap, de fles opent zonder problemen, weinig CO2 met zeer grove bellen

G verse reine-Claude, muskaatdruiven, jasmijn, heel licht rokerig, fenolisch, vrij aromatisch

S rijpe appel, grapefruit, muskaat, abrikoos, jasmijn, lavendel, wat tannines uit de schillen, stevige zuren, krachtig mede door de alcohol, correcte balans met nog iets restzoet

A redelijke lengte met grapefruitbitters

T rustieke stijl met voldoende stevigheid bij voorgerechten, maar vooral geschikt als aperitief, doet iets denken aan gin-tonic, drinkt lekker door

 

? Chacoli Pét-Nat Rosé Secano Interior Yumbel 2021, Cacique Maravilla

Mousserende rosé van 100% país. Een dag inweking op de schillen. Het vrij weggelopen sap werd 2 maanden vergist in tanks van fiberglas. Niet gefilterd, niet geklaard, geen toegevoegde zwavel. Alc. 11,5%. Kroonkurk. US $ 6,00.

K volkomen troebel oranje-grijs, mousse met grove bellen, bij het openen van de fles loopt de inhoud van een wijnglas eruit

G rustiek, wat kruidig, appelpulp met schillen, storend niveau van vluchtige zuren

S krachtig, droog en fruitig, doet denken aan cider, stevige en wrange zuren met veel vluchtige tonen, richting azijn

A vrij kort

T afgekeurd wegens nagisting op fles, heeft veel te veel vluchtige zuren,

 

Pipeño 50/50 Vino Tinto País 2021, Cacique Maravilla
Cabernet Sauvignon Vino Natural Secano Interior Yumbel 2021, Cacique Maravilla

Rode wijnen

 

*** Pipeño 50/50 Vino Tinto País 2021, Cacique Maravilla

Blend van 50% país (deels 250 jaar oude stokken) en 50% cabernet sauvignon. Pipeño is een eeuwenoude oude techniek waarbij witte of rode druiven worden ontsteeld, daarna op de schillen ingeweekt en vervolgens met autochtone gisten vergist in open raulí tanks. Opgevoed in raulí vaten gedurende enkele maanden, op de fijne lie. Net voor het eind van de gisting wordt de wijn gebotteld, zodat deze nog wat koolzuur bevat. Alc. 12,1%. US $ 6,00.

K gemiddeld geconcentreerd paarsrood

G zwart fruit van bessen, kersen, bramen en verse pruimen, wat dierlijke tonen en licht kruidig, zuiver geheel

S levendig bosfruit, fris en puur, keurig in balans indien koel geschonken, goede verteerbaarheid

A rijpe tannines, iets leer, gemiddelde lengte

T prima op dronk, bij lamsvlees, gegrilde tonijn of gegrild gevogelte

 

***+ Cabernet Sauvignon Vino Natural Secano Interior Yumbel 2021, Cacique Maravilla

100% cabernet sauvignon van stokken geplant in de jaren 1990. Vergist met autochtone gisten en 10 maanden opgevoed in raulí, traditionele vaten van Chileens beukenhout. gefilterd, niet geklaard, minimaal toegevoegde zwavel. Alc. 13,5%. US $ 6,00.

K zeer diep paarsrood, tot aan de rand

G geconcentreerd bessenfruit, iets munt, lichte kruidigheid, in het begin wat vluchtig, fris en jeugdig

S bessen en bramen, vlezige rijpe tannines, frisse zuren, heeft wat spel maar mist finesse

A redelijke lengte

T zuiver en licht, heeft overduidelijk behoefte aan een lage serveertemperatuur van 13°C, verbetert met openstaan, dus karafferen en op 13°C houden is aan te bevelen