Grés de Montpellier, de nieuwste appellatie van de Languedoc
Na 20 jaar heeft Grés de Montpellier een eigen AOP status. Deze werd op 30 november 2023 goedgekeurd door de INAO, het Franse Nationale Instituut voor Oorsprong en Kwaliteit. Vanaf het oogstjaar 2024 mogen producenten hun wijnen etiketteren als Grés de Montpellier, zonder "Languedoc" ervoor.
Het terroir van "Grés de Montpellier" strekt zich uit over 46 gemeenten, van de vallei van de Vidourle in het oosten tot de vallei van de Hérault in het westen, en van de regio Pic Saint Loup in het noorden tot de kustlijn in het zuiden.
Vijf terroirs
Grés de Montpellier is een klimaatzone met vijf verschillende terroirs: Vérargues, Saint-Drézéry, Saint-Georges d'Orques, la Méjanelle en Saint-Christol. Het grote gebied loopt van Picpoul-de-Pinet via de stad Montpellier naar Terres de Sommières in het noordoosten.
- Vérargues – 9 dorpen ten noorden van Lunel, ten zuidwesten van Nîmes en ten noordoosten van Montpellier.
- Saint-Drézéry – 1 dorp ten zuidwesten van Nîmes en ten noordoosten van Montpellier.
- Saint-Georges d'Orques - 5 dorpen op 150 meter boven zeeniveau. Het ligt direct ten westen van Montpellier.
- La Méjanelle – 4 dorpen, bijna aan de zee gelegen en direct ten oosten van Montpellier.
- Saint-Christol – 1 dorp ten noordoosten van Montpellier en ten zuidwesten van Nîmes.
Wijngaarden en productie
Op 420 ha worden AOP Grés de Montpellier-wijnen geproduceerd. Ze bevinden zich op zacht glooiende heuvels parallel aan de kust, tussen 30 m en 300 m hoogte, met steenachtige bodems. Hoewel slechts 11.000 hl wijn de naam Grés de Montpellier mag dragen wordt er aanmerkelijk veel meer wijn geproduceerd. De rest krijgt de naam AOP Coteaux du Languedoc of wordt aangeboden als een Vin de Pays of als een tafelwijn. Het gebied produceert voornamelijk rode en rosé wijnen die voor 70% moeten bestaan uit de rassen grenache, syrah en mourvèdre, aangevuld met carignan.
Klimaat
Het klimaat is maritiem met veel zonuren, het gebied wordt beïnvloed door de nabijheid van de Middellandse Zee. Grés de Montpellier wordt beschut tegen de noordenwinden en kent milde winters. De jaarlijkse regenval bedraagt slechts 500 tot 700 millimeter, voornamelijk in de zomer. De maritieme invloed zorgt voor een zachte, langzame rijping van druiven en verfijnde, elegante tannines.
Terroir
De bodem van het gebied is kalkrijk met rolstenen. De bodems zijn rijk aan kiezels - in het Occitaans "Lou Gres" genoemd - met kalksteenfragmenten. Ze hebben een uitstekende bodemdoorlatendheid.
rolstenen
Domaine de Roquemale, Grès de Montpellier
Wijnbouw
Dit zijn enkele kenmerken:
- Kort snoeien als gobelet of cordon de Royat, aangepast aan de druivenrassen;
- Ploegen en doorgang tussen wijnstokken indien nodig, een beetje gras kan geen kwaad, het blijft de hele winter staan;
- Knoppen verwijderen in het hart van de wijnstokken in het voorjaar indien nodig;
- Geen chemische meststoffen, alleen organische correcties om de materie van de bodem aan te vullen;
- Organische sulfaat- en zwavelbehandelingen;
- Wijnbouw en vinificatie volgen de richtlijnen van de biologische landbouw (AB ECOCERT-certificering sinds 2008).
Ambachtelijke vinificatie
De druiven van bijna alle wijnstokken worden met de hand geoogst, in kleine containers of kratten, 's nachts, met een koplamp. De oogstdata worden zorgvuldig gekozen voor de gewenste rijpheid. Elk perceel wordt afzonderlijk gevinifieerd, wat een grote vrijheid geeft om te blenden.
De inweking op de schillen wordt aangepast aan het type wijn. Aan de rode wijnen wordt pas zwavel toegevoegd na de malolactische gisting, met uitzondering van de cuvées Comme avant en Encore, die worden gevinifieerd zonder toegevoegde SO2.
De huidige productie bestaat uit een witte wijn, een rosé en 7 rode cuvées.
Geproefd
Van de producent ontving ik drie rode wijnen ter beoordeling. Domaine de Roquemale heeft in Nederland geen importeur. De vermelde prijzen zijn consumentenprijzen op hun website.
***(*) Les Grés 2022, Domaine de Roquemale
AOP Grés de Montpellier-Languedoc. 80% syrah (35 jaar oude stokken) en 20% grenache noir (40 jaar oude stokken), AOP Grés de Montpellier. Rode kalk-klei bodem met veel keien nabij oude bauxiet mijnen. Opvoeding 16 maanden in rvs-tanks. Alc. 13,5%, zuren 3 g/l. Productie 6.000 flessen. € 15,00.
K gemiddeld geconcentreerd paarsrood
G aromatisch, cassis en karamel, uitnodigend, goede concentratie
S sappig en energiek, kersen, levendig en iets prikkelend
A wat karamel, zachte tannines, vrij lang
T voldoende structuur, zeer drinkbaar, maar met flink wat potentieel
****- Lema 2022, Domaine de Roquemale
AOP Grés de Montpellier-Languedoc. 50% syrah (38 jaar oude stokken), 40% grenache noir (43 jaar oude stokken) en 10% cinsault (40 jaar oude stokken). AOP Grés de Montpellier. Rode kalk-klei bodem met veel keien. Gedurende ongeveer 20 dagen vergist op de schillen, met regelmatig overpompen. Opvoeding 70% in cuves gedurende 18 maanden, 30% in gebruikte eiken vaten gedurende 12 maanden. Alc. 14,3 %, zuren 3 g/l. Productie 6.800 flessen. € 18,00.
K gemiddeld geconcentreerd robijnrood
G meer gesloten dan de vorige wijn maar met mooie concentratie, veel bloemen, blauwe bessen en bramen, met beluchting komt veel diepgang tevoorschijn, de alcohol is te ruiken
S rijk en geconcentreerd, fraaie zuren, bosfruit, foelie en laurier, iets kreupelhout, geen overdreven houtinvloed, mond vullend
A lang en gevarieerd
T harmonische wijn, bij pata negra koteletten
****+ Male 2022, Domaine de Roquemale
AOP Grés de Montpellier-Languedoc. 80% syrah (39 en 34 jaar oude stokken) en 20% grenache noir (44 jaar oude stokken). AOP Grés de Montpellier. Rode kalk-klei bodem met veel keien nabij oude bauxiet mijnen. Per perceel vergist. Opvoeding 12 maanden, deels in stenen kruiken, deels in gebruikte eiken vaten. Daarna nog 6 maanden opgevoed in rvs-tanks. Alc. 14,2 %, zuren 2,88 g/l. Productie 5.000 flessen. € 24,00 (2021).
K compact paars
G verfijning richting complexiteit, krachtig en karaktervol
S zeer mooi concentraat van zwart fruit en Provençaalse kruiden, herfstbloemen en iets drop
A zeer lang en zilt, je proeft de invloed van de nabije zeer
T geslaagde wijn met prachtige, hechte balans, bij gegrilde tarbot of lamskoteletten
Mas du Novi, Grès de Montpellier
De wijnproducent Mas du Novi is gevestigd in de plaats Montagnac, Languedoc-Roussillon. Sinds de elfde eeuw produceert deze voormalige afhankelijkheid van de abdij van Valmagne wijn op een van de mooiste terroirs van de Languedoc, aan de laatste uitlopers van de Cevennen, met uitzicht op de Middellandse Zee en de lagune van Thau, op een hoogte van 150 m. De wijnbouw in de 50 ha wijngaarden is sinds 2019 gecertificeerd biologisch, de percelen zijn omringd door nog eens 50 ha bos en kreupelhout.
De Romeinen vestigden zich hier al, vóór de Cisterciënzer lekenmonniken die, vanaf de elfde eeuw tot de Franse Revolutie, wijn produceerden in dit noviciaat, vandaar de naam Novi.
Diederik Thomas is oenoloog en manager, de broers Hassan en Mohamed Mazgoutti zorgen voor de wijngaard.
Geproefd
Van de producent ontving ik ter recensie 7 flessen rode wijn. De Nederlandse importeurs zijn De Wijn Goeroe en De4Dames. De vermelde prijzen zijn consumentenprijzen bij de producent, tenzij anders aangegeven.
***(*) Chemin de Novi 2019, Mas du Novi
AOP Grés de Montpellier. Blend van 60% syrah en 40% grenache noir. Volledig ontsteeld, vergist op de schillen in temperatuur gecontroleerde rvs-tanks. Opvoeding 15-18 maanden in rvs-tanks. Rendement 40-45 hl/ha. Alc. 14,5%. Consumentenprijs bij importeur De Wijn Goeroe € 13,95 (2018).
K gemiddeld geconcentreerd paarsrood
G rozen, meloen en iets teer, expressief en elegant zwart fruit met Provençaalse kruiden, aantrekkelijk als geheel
S zet zeer overtuigend in met weelderig bosfruit, peper en grapefruitschil
A zacht en langdurig, fijne bitters
T deze wijn zet al direct de toon, evenwichtig en verleidelijk
***+ Mas Prestigi 2019, Mas du Novi
AOP Grés de Montpellier. Blend van 85% syrah, 13% grenache noir en 3% mourvèdre. Volledig ontsteeld, vergist op de schillen in temperatuur gecontroleerde rvs-tanks met onderdompeling. Opvoeding 12 maanden in barriques van Frans eiken. Rendement gemiddeld 35-40 hl/ha. Alc. 14,5%. Consumentenprijs bij importeur De Wijn Goeroe € 17,95.
K iets meer dan gemiddeld geconcentreerd robijnrood
G bloemen (mourvèdre), nootmuskaat, Sichuan peper, vrij krachtig
S elegantie en stijl, daarna robuustheid, mooi houtgebruik
A specerijen, kracht en souplesse met gemiddelde lengte
T stevig en evenwichtig
***(*) Ô de Novi 2019, Mas du Novi
AOP Grés de Montpellier. Blend van 70% syrah en 30% grenache noir en 3% mourvèdre. De gekneusde druiven werden tenminste 3 weken vergist op de schillen in temperatuur gecontroleerde rvs-tanks met onderdompeling en oversteken. Opvoeding 18 maanden in rvs-tanks. Rendement 30 hl/ha. Alc. 14,5%. € 20,00.
K goed geconcentreerd paars
G bitumen dak na regenbui, bleekselderij, dennenappels, nootmuskaat, tijm, koekkruiden en rozen
S stevige inzet, gul en rijk, meloen en kersen, vol en smeuïg
A redelijke lengte met fris fruit
T zeer verteerbaar en aantrekkelijk
**** Novi 2017, Mas du Novi
AOP Languedoc. Blend van 85% syrah, 12% grenache noir en 3% mourvèdre. Volledig ontsteeld. Vergist op de schillen gedurende 3-4 weken. Opvoeding 18 maanden in nieuwe eiken vaten (barriques en 500 liter). Rendement 30 hl/ha. Alc. 14,5%, restsuiker 2,7 g/l. € 25,00.
K gemiddeld geconcentreerd robijnrood
G elegant en floraal, pioenrozen, paddenstoelen tenderend naar truffel, 4 épices, zeer expressief, opmerkelijk goede houtdosering: het fruit blijft voorop staan
S finesse en enige complexiteit, compact zwart fruit, olijven, zeer zachte tannines
A erg krachtig en lang
T blijft boeien door steeds meer schakeringen die tevoorschijn komen
****+ Le Point de Novi 2020, Mas du Novi
AOP Grés de Montpellier. 100% grenache noir van de beste wijnstokken met zeer laag rendement. De niet gekneusde druiventrossen werden vergist opgevoed in zandstenen amfora’s en 12 maanden opgevoed in zandstenen amfora’s en 500 liter vaten. Rendement 30 hl/ha. Productie 1.400 flessen. Alc. 15,5%. € 35,00.
K robijnrood met nog veel paars
G bedwelmend fruit en bloesem, schrijfinkt, Sichuan peper, iets steranijs, komijn, rozemarijn, tijm, gekonfijt fruit, simpelweg complex en weldadig met iedere keer weer nieuwe aroma’s
S bijzonder mooi fruit, in het verlengde van de geur, ook gebrande amandelen, superbe hechte balans met voorbeeldige tannines
A zeer lang, alles keert terug
T opmerkelijk goed en zeer compleet, nu al prachtig op dronk
****(*) N de Novi 2015, Mas du Novi
AOP Languedoc. 100% Syrah. Rendement 15 hl/ha. Volledig ontsteeld, De druiven werden tijdens de gisting van 5 weken met de voeten getreden. Opvoeding in nieuwe 500 liter vaten. Alc. 14,5%. € 65,00.
K zeer donkerpaars
G krachtig en uitermate stijlvol, truffel en ketjap, zoetig impressie met iets drop, dadels en vijgen, prachtige complexiteit, iets rokerig, het nieuwe hout staat nog wat apart
S overrijpe kersen en kwetsen, truffel, leer, massief en imposant
A iets munt en tijm, uiterst lang en compact
***** N de Novi ‘Black Edition’ 2019, Mas du Novi
AOP Grés de Montpellier. Bend van 97% syrah en 3% viognier. Rendement van syrah 15 hl/ha en van viognier 18 hl/ha. De hele druiventrossen werden vergist en gedurende 12 maanden opgevoed in terracotta amfora’s en kruiken van zandsteen. Alc. 15,5%. Productie 3.000 flessen. € 111,00.
K gemiddeld geconcentreerd robijnrood
G in aanvang gesloten, pure verfijning, heeft veel lucht nodig, zeer compact en complex, kersen, bramen en bosaardbeien, teer en truffel, zoethout, meloen en rijpe peer
S de kleine zoetimpressie duidt op grote complexiteit die onmiddellijk overtuigt, frangipane en peer komen terug, fraaie frisheid, iets grafiet, edele bitters en duidelijk truffel
A lang en uitgewogen, complex en zeer aantrekkelijk
T de wijn is nu nog te jong, maar heeft een indrukwekkend potentieel om nog lang verder op fles te rijpen; na 3 uur openstaan ontplooide de wijn zich met een scala aan aroma’s, goed voor een plaats in de hoogste categorie
Mas des Colibris, Grès de Montpellier
Dit familiebedrijf van Sébastien Galtier werd gevestigd in 2013. Na 2 jaar zoeken kon hij een bestaande wijngaard van 12 ha overnemen, waarvan de druiven voorheen aan een coöperatie werden verkocht. Sébastien komt uit een boerenfamilie en volgde een opleiding als landbouwingenieur. Hij noemde zijn bedrijf Mas des Colibris.
De wijngaard
De wijngaard bevindt zich in de uitlopers van de Causse d'Aumelas, op een zeer kwalitatief terroir geclassificeerd als AOP Languedoc/Grés de Montpellier. Met een oppervlakte van meer dan 15.000 ha is de Causse d'Aumelas een van de grootste gebieden met ononderbroken kreupelhout. Het valt onder twee Natura 2000-gebieden.
De 12 hectare wijnstokken van het landgoed liggen op een ‘eiland’ van ongeveer twintig hectare, dat ook een paar olijfbomen, kreupelhout, een dennenbos en een riviertje, de Rieu Salat, heeft. Dit beekje doorkruist de wijngaard en heeft een rijk oeverbos dat een opmerkelijke natuurlijke habitat is. De vochtigheid bevordert de ontwikkeling van een weelderige en zeer diverse flora. Alle percelen worden begrensd door heggen, grote bomen of kreupelhout.
De oudste wijnstokken (carignan en grenache noir) zijn meer dan 70 jaar oud. De rest (syrah, grenache noir, merlot en chardonnay) is 15 tot 20 jaar oud.
Biologische en biodynamische wijnbouw
De wijnstokken hebben al meer dan 20 jaar geen pesticiden meer gezien (biologische
certificering van AB sinds 1999). Ze ontvangen alle biodynamische preparaten die tot doel hebben het biologische leven van de bodem te stimuleren en de wijnstok en zijn natuurlijke afweer te versterken. Alle wijnen zijn vanaf de jaargang 2020 gecertificeerd voor zowel biologische (AB) als biodynamische wijnbouw (DEMETER).
Oogst en vinificatie
De oogst gebeurt met de hand in kleine kisten, met sortering in de wijngaard. Er wordt vergist met inheemse gisten, zonder toegevoegde gistculturen. De vinificatie heeft plaats zonder chemische toevoegingen, alleen sulfiet (SO2) wanneer nodig, maar altijd in zeer lage dosis. De eerste jaargang van de Mas des Colibris was die van 2015.
Geproefd
Mas des Colibris heeft in Nederland geen importeur. De vermelde prijzen zijn consumentenprijzen op de website van de producent.
***(*) Estela 2021, Mas des Colibris
AOP Grés de Montpellier-Languedoc. Blend van 50% grenache noir, 35% carignan en 15% syrah. Kalk-klei bodem. Biologische wijnbouw, gecertificeerd sinds 1999, met biodynamische aspecten. Handmatige oogst met selectie. De syrah, de grenache noir en een kwart van de carignan werden ontsteeld en per druivenras traditioneel vergist op de schillen gedurende 4-6 weken, met onderdompeling. De rest van de carignan werd met hele trossen vergist gedurende 10 dagen. Gisting met autochtone gisten, zonder verdere toevoegingen. Opvoeding in tanks gedurende 10 maanden. Alc. 13,5%. € 15,50.
K granaatrood, iets dun richting rand
G kruidig (speculaaskruiden en oosterse kruiden), zeer aromatisch, bloemen, aardbeienjam geeft een zoetimpressie
S volle inzet met veel rijp fruit van aardbeienconfituur, speculaaskruiden en zwarte kersen
A lang en aangenaam met fraaie, zachte tannines
T zeer plezierig, nu op dronk, vlezig en soepel
*** Estela 2022, Mas des Colibris
AOP Grés de Montpellier-Languedoc. Blend van 65% grenache noir, 20% syrah en 15% carignan. Kalk-klei bodem. Biologische wijnbouw, gecertificeerd sinds 1999, met biodynamische aspecten. Handmatige oogst met selectie. De syrah, de grenache noir en een kwart van de carignan werden ontsteeld en per druivenras traditioneel vergist op de schillen gedurende 4-6 weken, met onderdompeling. De rest van de carignan werd met hele trossen vergist gedurende 10 dagen. Gisting met autochtone gisten, zonder verdere toevoegingen. Opvoeding in tanks gedurende 18 maanden. Alc. 14%. € 15,50.
K veel paars met gemiddelde concentratie
G kruidig en medicinaal, bitumen en jodium, gemalen koriander, frangipane, Indische kruiden
S peper, laurier, jeneverbessen, iets komijn, foelie, kersen en paddenstoelen
A goede lengte, stevige tannines, een fijn bittertje na
T gastronomische wijn met robuuste balans, vraagt om rijsttafel
****+ L’Escapade 2018, Mas des Colibris
AOP Grés de Montpellier-Languedoc. Blend van 65% syrah, 20% grenache noir en 15% carignan. Kalk-klei bodem. Biologische wijnbouw, gecertificeerd sinds 1999, met biodynamische aspecten. Handmatige oogst met selectie. Volledige ontsteling, traditionele vergisting op de schillen gedurende 4-6 weken, met lichte onderdompeling. Gisting met autochtone gisten, zonder verdere toevoegingen. Opvoeding van de syrah in 5 jaar gebruikte eiken vaten van 500 liter gedurende 12 maanden. Opvoeding van de carignan in vaten van 300 liter gedurende 16 maanden. Opvoeding van de grenache noir in tanks gedurende 12 maanden. Alc. 15%. € 26,00.
K robijnrood met flinke concentratie, bijna tot aan de rand
G veel nuances, een boeiend en complex geheel met zuidvruchten, teer, peper, jeneverbessen en paddenstoelen
S gul en rijk met complexe elementen als morilles, rijpe morellen, kersen en aardbeien, veel materie waarbij de alcohol absoluut niet stoort
A zeer lang en evenwichtig
T wat je ruikt dat proef je, een abdsoluut genoegen om nu al van te genieten, met tevens veel potentie
Mas des Colibris
2600 chemin de Pélican
34150 Gignac
06 14 82 23 25
masdescolibris@gmail.com