Nieuwe oogst van Bortolomiol

 

In 2020 berichtte ik op mijn website in mijn artikel ‘Prosecco van Bortolomiol’ al uitvoerig over de Prosecco streek en over het daar gevestigde familiebedrijf Bortolomiol. Ik besprak toen twee toegezonden wijnen uit 2018 en 2017. Ditmaal stuurde de producent twee flessen Prosecco uit het oogstjaar 2021 op en een grappa.

 

***+ Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Extra Dry “Bandarossa” 2021, Bortolomiol

100% glera, alc. 11,5%. Importeur: Bodegas Triple A c.broersma@bta-wijn.nl Consumentenprijs € 13,95 ex BTW (2018).

K bleek groengeel, overvloedige mousse met vrij grove bellen

G appel, gele pruim en grapefruit met minerale achtergrond

S vrij vol, aangename dosage geeft afronding, fruit van appel en peer met iets ananas, uitgewogen geheel

A prima lengte

T aantrekkelijk aperitief met zuiverheid en stijl

 

Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Extra Dry “Bandarossa” 2021, Bortolomiol -  Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Brut “Ius Naturae 2021”, Bortolomiol

***(*) Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Brut “Ius Naturae 2021”, Bortolomiol

100% glera van 2 ha wijngaarden met gecertificeerd biologische wijnbouw in het Parco della Filandetta. Snoeiwijze Doppio Capovolto (dubbele boogvormige Guyot). Alc. 11,5%. Importeur: Bodegas Triple A c.broersma@bta-wijn.nl Consumentenprijs € 15,95 ex BTW (2018).

K iets meer geconcentreerd groengeel, zeer fijne mousse die lang aanhoudt

G wit steenfruit, grapefruit, meloen, subtiele accenten van bloemen, minerale invloed, goede concentratie

S frisse sappigheid waarbij het fruit van de geur op elegante wijze terugkeert, lichte tonen van marsepein, lage dosage geeft fruit en terroir alle ruimte

A iets mineraal, gemiddelde lengte

T zuivere, jeugdige Prosecco met de puurheid van de glera druif

 

Bandarossa Grappa Riserva Barrique, Bortolomiol

****- Bandarossa Grappa Riserva Barrique, Bortolomiol

Distillaat van de most van 100% glera druiven uit Conegliano Valdobbiadene. Het distilleren gebeurt langzaam en continu in koperen alambics, verwarmd au bain marie, volgens de vacuüm-methode ‘GrappaSystem’. Hierdoor blijven de aroma’s beter behouden. Rijping minimaal 18 maanden in barriques van eiken- of kersenhout. Te koop op internet via www.winepoint.it voor € 25,00 per 0,5 literfles.

K licht tot gemiddeld diep goudgeel/amber

G prima concentratie van geel fruit en fijne specerijen met wat vanille van het hout, acaciahoning, blonde tabak en chrysanten

S verrassend zacht en zuiver, opvallend goede balans zonder scherpte, terughoudende houtinvloed waardoor het fruit op de eerste plaats komt, frisse zuurgraad

A speels en lang, tabak en chrysant komen terug, niet brandend

T uitstekende, verfijnde grappa