Cantina Pizzolato

Het familiebedrijf Cantina Pizzolato werd opgericht in 1981 in Villorba, in het noorden van Treviso, het hart van het Prosecco DOC gebied. Pizzolato heeft buitengewoon veel aandacht voor het milieu.

 

Wijngaarden

Het wijngaardbezit omvat 85 hectare. Sinds 1991 is de wijnbouw biologisch gecertificeerd. De wijnstokken worden verticaal gesnoeid volgens het Sylvoz systeem, voor reductie van het rendement. In de wijngaarden vindt druppelirrigatie plaats.

 

Productie en export

In het begin werden de wijnen alleen per vat verkocht, in 1987 ging men zelf bottelen.

De jaarlijkse productie bedraagt momenteel ruim 9 miljoen flessen wijn. Er vindt export plaats naar 35 landen. In Nederland worden de wijnen geïmporteerd door Coenecoop Wine Traders. De vermelde prijzen zijn handelsprijzen ex BTW.

 

Geproefd

 

***+ Sparkling Pinot Grigio delle Venezie DOC Extra Dry ’M-use’, Pizzolato

Mousserende wijn van 100% pinot grigio. Korte inweking op de schillen, daarna 30 dagen vergist in autoclaves volgens de Charmat methode. De designfles van de serie M-use heeft - ondanks de druk van 4,5 atmosfeer - een lichter gewicht en kan een tweede leven te krijgen als kunst- of gebruiksvoorwerp. Alc. 11,5%. Imp. Coenecoop € 5,17 ex BTW.

K licht geelgroen, kleine belletjes, tamelijk aanhoudend

G appel, peer, zuivel, bloemen en gist, gemiddeld geconcentreerd

S rijp fruit van gele appel en reine-Claude, zacht en gebalanceerd door frisse zuren en een aangename mousse

A redelijke lengte, goed extract

T licht en speels met zuiver fruit, vanwege het lichte zoet koud schenken als aperitief

 

***+ Metodo Classico Brut Nature, Pizzolato

Mousserende blend van chardonnay en manzoni bianco druiven, zorgvuldig geselecteerd. Bij aankomst gekoeld en daarna zacht geperst. Apart vergist in rvs-tanks tot maart na de oogst. 24 maanden sur lattes. Geen dosage, 12% alc. Coenecoop importeert deze wijn niet.

K goed geconcentreerd goudgeel, flinke mousse met wat grove bellen

G citrusschil, gele appel, gist, zeer floraal, vrij geprononceerd

S krachtige inzet, stevig mondgevoel, flinke zuurgraad, impact van de rijping op de fijne lie

A droog en gespierd met gemiddelde lengte

T zuiver, puur fruit, een beetje grof van stijl, mist verfijning, bij stevige gerechten van vis of schaaldieren

 

***(*) Conegliano-Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Extra Dry ‘Stefany’ 2021

100% glera. De most wordt vergist met geselecteerde gisten in rvs-tanks, bij ongeveer 14°C. De basiswijn krijgt een tweede gisting volgens de Charmat methode in autoclaves, tot een druk van meer dan 4,5 atmosfeer is bereikt. Alc. 11%.  Imp. Coenecoop € 6,80 ex BTW (2020).

K licht tot gemiddeld geconcentreerd geelgroen, fijne belletjes, redelijk lang aanhoudende mousse

G minerale impressie met wit fruit, citrus en bloemen, elegant en redelijk diep, zeer levendig en aantrekkelijk

S sappige inzet van zuiver fruit, opvallend goed natuurlijk evenwicht, precies de goede dosage, goede verteerbaarheid

A keurige lengte met blijvende verfijning en een lekker subtiel bittertje

T zeer aangename Prosecco, zonder meer de beste van deze drie wijnen, heerlijk als aperitief maar met voldoende extract voor combinatie met vooral schaal- en schelpdieren; prima prijs overigens

 

Sparkling Pinot Grigio delle Venezie DOC Extra Dry ’M-use’, Pizzolato
Metodo Classico Brut Nature, Pizzolato
Conegliano-Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Extra Dry ‘Stefany’ 2021