Drie rode wijnen van Castello di Meleto

Van de Chianti producent Castello di Meleto ontving ik ter recensie drie proefflessen.

Castello di Meleto is de handelsnaam van Viticola Toscana Società Agricola. Dit bedrijf is sinds 1966 gevestigd in het uit 1256 daterende kasteel Castello di Meleto, in de plaats Gaiole in Chianti. Het was destijds een kasteel van de Benedictijner monniken van Badia a Coltibuono.

In 1966 werden de douanebarrières in de EU opgeheven. De Italiaanse wijnsector kwam toen tot bloei. Via crowd funding door 1.600 oprichters/aandeelhouders kwam de Viticola Toscana tot stand, waarna het kasteel en het land eromheen werden verworven.

Het kasteel is omringd met wijngaarden en biedt uitzicht over het heuvelachtige landschap. Het grondbezit omvat 972 hectare, waarvan 162 ha beplant is met wijngaarden. Geen kleine producent dus. De laatste jaren werden de diverse percelen via bodemonderzoek in kaart gebracht. Dat resulteerde in vijf wijngaarden, elk met een eigen karakter: Meleto, San Piero, Casi, Poggiarso en Moci.

Michele Contartes, Algemeen Directeur van Castello di Meleto


***(*) Borgaio di Meleto Rosso 2018, Castello di Meleto
Blend van sangiovese en merlot uit de wijngaarden Meleto, San Piero en Poggiarso. De bodems zijn van het type Alberese (zeer hard gesteente), Arenaria (zandsteen), klei en galestro (brosse bruine of grijze stenen). Opvoeding 10-12 maanden, voornamelijk in rvs tanks en een deel in tweede en derde jaars barriques. Alc. 13,5%. Geen importeur. – Goed geconcentreerd paarsrood, tot aan de rand. Aantrekkelijke geur van bosvruchten en na beluchting tabak en koffie met animale tonen. Veelbelovend en zuiver, frivool, fijn en uitgewogen. De smaak heeft een frisse inzet en is in het begin plantaardig. Met openstaan komen terroir-eigenschappen naar voren, met gul fruit en een goede balans. De finale lijkt wat stroef maar ook dat verdwijnt na 10 minuten. Kortom, een prettige, vrolijke en interessante wijn die behoefte heeft aan karafferen. Zowel bij lichte gerechten als buiten de maaltijd om. De wijn is nu al toegankelijk, maar de zachte tannines zorgen voor een paar jaar houdbaarheid. 

 

****- Chianti Classico DOCG 2017, Castello di Meleto
Blend van 90% sangiovese en 10% merlot uit de wijngaarden Meleto, Casi en Poggiarso. De bodems zijn van het type Alberese (zeer hard gesteente), Arenaria (zandsteen), klei en galestro (brosse bruine of grijze stenen). Plantdichtheid 2.800 tot 5.000 stokken/ha. Rendement 6,5 ton druiven per ha. Volledig ontsteeld en zacht gekneusd. 15 dagen vergist op de schillen met délestage en remontage, bij maximaal 28°C. Malo in cementen tanks. Opvoeding 12 maanden in 54 hl foeders van Slavonisch eiken. Alc. 13%. Imp. Gall & Gall, consumentenprijs € 15,39 (momenteel actie 2e fles halve prijs). – Een jaar ouder dan de vorige wijn, maar meer jeugdig paars en iets minder geconcentreerd. De geur heeft finesse en is in aanvang gesloten. Vrolijke, delicate tonen van zwarte kersen en bloesem en een dierlijk accent. Zuivere, elegante smaak met hechte balans: je proeft één geheel met schoon fruit van fraaie kwaliteit, gekenmerkt door frisse zuren. De finale moet zich nog wat meer ontwikkelen, maar de tannines hebben alle kwaliteit die nodig is voor 4-6 jaar ontwikkeling. Een strakke maaltijdwijn met gereserveerde stijl, geen blockbuster. Moet na karafferen een tijdje openstaan. 

 

**** Chianti Classico Riserva DOCG 2017, Castello di Meleto
Blend van 90% sangiovese en 10% merlot uit de Casi wijngaard op 400 m hoogte. De wijnstokken werden geplant in 1990 en 1995, 5.000 stuks per hectare. Rendement vijf ton druiven per ha. Handmatige oogst met selectie van de beste trossen. Volledig ontsteeld en zacht gekneusd. Vergist met autochtone gisten in foeders van 53 hl, met 20-25 dagen naweking op de schillen. Malo in cementen tanks. De ene helft van de wijn kreeg 18 maanden opvoeding in 54 hl foeders van Slavonisch eiken, de andere helft in 2e en 3e jaars barriques. Alc. 14%. Geen importeur. – De kleur heeft duidelijk meer compactheid en is opvallend jeugdig. Diepere geur van romige bessen en kersen met meer complexe tonen en fijne kruidigheid. Wordt rijker met openstaan. De smaak is vleziger dan van de vorige wijn en heeft meer structuur en massa, waarbij de tannines mooi zijn afgerond en veel steun geven. De zuren zijn vanaf het begin volkomen in balans met het ferme fruit van onberispelijke druiven. Lange finale met dezelfde eigenschappen. 


Conclusie

Drie klassiek gemaakte wijnen, typerend Italiaans, die baat hebben bij flesrijping, karafferen en open staan, anders doe je ze tekort. Ze hebben behoefte aan gerechten met olijfolie en verse groene olijven. Geproefd in mei 2020.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.